Hoppa till innehåll

Miljö

VBK:s Miljöpolicy (Antagen på VBK årsmöte den 2019-02-12)

Revision: 2019-01-17

Sammanfattning

VBK är en ideell Miljömedveten förening som följer myndigheters lagar och regler som gäller för båtklubbar. Medlemmarna är skyldiga att följa föreningens föreskrifter och policyregler. Sunt förnuft gäller även i miljöfrågor. Riskera inte att förorena vattnet med något som du inte vill dricka och se till att vårt hamnområde hålls rent och prydligt.

 

VBK-Miljöorganisation

Fritidsbåtshamnar är numera klassade som miljöfarlig verksamhet och med dagens regler skulle vår hamn aldrig fått anläggas. Nu finns den där och får vara kvar så länge vi följer de lagar och bestämmelser som hela tiden skärps vad gäller miljöskyddet. Järfälla kommun är genom sin Miljö- och hälsoskyddsavdelning ansvarig för tillsyn och utför inspektioner av Järfällas båtklubbar. Alla båtklubbar måste ha en miljöorganisation och en avfallshanteringsplan som skall hållas aktuella. Alla medlemmar är skyldiga att sätta sig in i de lagar och regler som gäller och nedan finns en sammanfattning. Som medlem måste du ha kunskap om vad du gör och ta ansvar för konsekvenserna av ditt handlande I klubbhuset finns en A4-pärm (gul) där du kan läsa om vårt miljöarbete och om du har några frågor eller förslag kan du tala med VBK:s miljöombud.

 

Miljöombud Anders Lundblad mob.076-8632579
Miljöombud Lars-Erik Högquist mob. 070-5637 795
Miljöombud Sven Andersson mob. 070-5218 894
Vice ordförande Erik Östman mob. 073-3631616

 

Avfallshantering

I soptunnorna vid infartsgrinden får endast läggas hushållssopor (helst brännbara). Kommunen tömmer dessa varje fredag under perioden maj-oktober. Övrigt avfall skall ägaren (skaparen) utan dröjsmål ta med sig och lämna på återvinningsstation. Brott mot detta kommer att beivras (vid upprepade fall ev. uteslutning). Mera info om sopsortering mm se: www.jarfalla.se/miljö
En karta som visar var hushållssopor ska deponeras finns på anslagstavlan och i den gula Miljöpärmen. Kartan visar också var miljöskyddslådan och brandsläckare är placerade.

 

Östra Mälaren är vattenskyddsområde

Det är således absolut förbjudet att släppa ut miljöfarliga ämnen i hamnområdet (primär skyddszon) eller i vattnet. Exempel på miljöfarliga ämnen är diesel/bensin, glykol, spill- och smörjolja, färg och lösningsmedel, avfettningsmedel mm. Spill och avfall från miljöfarliga ämnen skall tas om hand av ägaren och utan dröjsmål transporteras till återvinningsanläggning. Om det står oljehaltigt vatten i ditt kölsvin. Pumpa aldrig ut det i Mälarens vatten utan sug upp oljan med absorbtionsmedel (finns i Miljöskyddslådan vid norra bryggan) lägg det sedan i en plastpåse och lämna till återvinningsanläggning. Om du har glykol (helst propylen glykol) i kylsystemet kör motorn på land innan sjösättningen och samla upp den glykolhaltiga vätskan och lämna till återvinningsanläggning.

Det är förbjudet att tömma båttoaletter/hålltankar i Mälaren. Använd i första hand vår sugtömnings anläggning som finns vid mastkranen. Mobila toaletter, typ, Porta Potti, kan t.v. tömmas i toaletten i klubbstugan.

I ”lilla förrådet” förvaras bl.a. miljö- och hälsofarliga kemikalier som hanteras av klubben, t.ex. färg och lösningsmedel. Miljö- och hälsofarliga kemikalier ska placeras på särskild invallad plats. För dessa kemikalier finns en pärm med Säkerhetsdatablad, SDB. Anskaffas en ny produkt, som är av kategorin miljö- och hälsofarliga kemikalier, måste ett SDB anskaffas för denna produkt.

 

Anmälan om olyckshändelse

Olyckshändelser, spill eller läckage, som utgör risk för vattenförorening, skall omedelbart anmälas av den som orsakat eller fått kännedom om tillbudet. Anmälan görs till:

  • Kommunala räddningstjänsten dagtid: 08-580 285 00 eller via SOS Alarm tel. 112
  • Görvälns vattenverk: 08-580 382 00 (driftcentralen, bemannad dygnet runt). Ange bränsle, mängd och vilket djup om det är en båt som sjunkit. Med dessa uppgifter kan personalen beräkna risken för dricksvattnet via en datasimuleringsmodell.
  • VBKs miljöombud eller hamnkapten, som ansvarar för att bl.a. Järfällas miljö- och hälsoskyddsavdelning underrättas.
  • Kommunens kundtjänst dagtid 08 58028500. Medan du väntar på räddningstjänsten använd relevant saneringsmaterial, som du hittar i miljöskyddslådan, för att begränsa skadan
  • Skriv i loggbok (vaktpärmen) som finns i klubbstugan vad som har hänt, när och vilka som vet mer. Försök samla upp utsläppt vätska i avvaktan på att räddningstjänsten anländer.

Mer detaljerade beskrivningar och föreskrifter om vad som gäller vattenskyddsområdet kan ni hitta hos:

Båtbottenbehandling

 

Bakgrund

Bottenfärger, s.k. biocider släpper ut giftiga ämnen både i vatten och på land. Vid tvätt av skrov, som är behandlat med biocidfärg, skall avfallet hanteras som farligt material.

Myndigheter inför successivt alltmer strängare regler för bottenfärger och i Mälaren och i andra insjöar är idag alla former av biocidfärger förbjudna att använda.

Järfälla kommun vill gå längre, bl.a. med hänsyn till att vårt vatten är en dricksvattentäkt. Kommunen vill att alla båtar skall vara sanerade och skrovrena, alt. behandlade med epoxi. VBK har genomfört detta.

 

Föreskrifter som gäller för båtar i VBK:s hamn

§1 Båtar vars huvudsakliga förtöjningsplats och verksamhetsområde är Mälaren får inte målas med biocidfärger. Båtar som förvaras hos VBK får ej vara målade med biocidfärger med undantag av träbåtar. Dock gäller totalförbud för båtar målade med TBT (Tri-Bytul-Tenn) färger. Det är båtägarens ansvar att bevisa att förekomst av biocidfärg ej föreligger. Vid oklarheter gäller att båten anses TBT behandlad och får då inte förvaras inom VBKs område.

 

§2 VBK har som krav att samtliga båtar skall vara skrovrena. Med skrovrent menas fri från giftig färg i alla färglager. Tillåtet är plast, trä, metall eller cement med eller utan epoxibehandling samt båtbottenfärger med etikett ”för insjöar”. Gäller ej träbåtar som i nuläget har dispens från gällande regler. Ägaren anmäler till miljöombud att båten gjorts skrovren och med vilken epoxifärg den målats och får ett certifikat som visar detta. Notering, om utfärdade certifikat, dokumenteras i VBKs medlemsregister.

 

§3 Från och med 2019 får sanering av giftiga bottenfärger inte ske i VBKs hamnområde.

Undantag kan göras för nyanskaffade eller nya medlemmars båtar där man är osäker på om båten har målats med biocidfärg i något lager. Båten skall helst vara sanerad innan den kommer till VBKs hamn. Styrelse/miljöombud kan lämna dispens, om sanering sker inom ett år från båtens ankomst till VBK. Saneringsmetod skall väljas i samråd med miljöombud och enligt nedanstående regler. Medlem som skrapar bort bottenfärg skall använda marktäckande skydd för att samla upp färgavskrap. Medlem som slipar med maskin skall använda uppsamlingspåse och/eller dammsugare med stoftavskiljare. Färgavskrap och slipdamm skall betraktas som farligt avfall och lämnas på miljöstation. Innan skrapning/blästring i hamnen får utföras, måste tillstånd inhämtas från miljöombud eller hamnkapten. Medlem som rengör sin båt skall säkerställa att inga andra båtar eller hamnmiljön tar skada. Båtar som ej sanerats inom ett år får ej förvaras inom VBKs område och skall avlägsnas på ägarens bekostnad. Om något är oklart vid bottenfärgsanering kontakta miljöombuden. Mer info om färger kan hämtas hos:

Samarbete med Kommunen och andra båtklubbar

Det pågår ett kontinuerligt samarbete mellan båtklubbarna i kommunen och kommunens miljöorganisation.